Home » Naturalne składniki » Szałwia muszkatołowa – Salvia Sclarea

Szałwia niejedno ma imię i niejedno zastosowanie. Wśród wielu licznych gatunków tej rośliny – szałwia muszkatołowa (Salvia Sclarea) zasługuje na szczególną uwagę. Od starożytnych czasów znana jako roślina pobudzają do miłości a w XII wieku uznana za afrodyzjak. Szeroko występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego – w Polsce bywa rzadko spotykana.

Szałwia muszkatołowa jest źródłem następujących składników aktywnych: olejek eteryczny, garbniki katechinowe, flawonoidy, triterpeny, laktony, niektóre witaminy. Od lat ceniona jest zarówno w medycynie naturalnej oraz kosmetyce.

Olejek z szałwii muszkatołowej posiada wyjątkowe właściwości, niespotykane w żadnym ze znanych olejów roślinnych. Jako składnik preparatów kosmetycznych szałwia wyróżnia się przede wszystkim ze względu na swoje właściwości nawilżające. Zatrzymuje wodę w naskórku i chroni przed jej utratą. Ma ponadto działanie przeciwzapalne, ściągające, kojące, regulujące produkcję sebum. Wyniki  badań potwierdzają także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne olejku szałwiowego – nasila się ono w wyniku dłuższego kontaktu ze skórą, stąd zaleca się używanie olejku w postaci niezmywalnej np. jako składnik kremu lub emulsji. Wyjątkowe właściwości olejku z szałwii muszkatołowej są najprawdopodobniej pochodną zawartości substancji znanej jako Sclareol (to właśnie ten związek posiada właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne).

Ekstrakt z szałwii jest idealnym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej jak również skóry osób, które przebywają w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Dobrze sprawdza się także jako składnik preparatów przeznaczonych do cery z nadprodukcją sebum – ze względu na swoje właściwości regulujące.

Wśród olejków roślinnych ekstrakt z szałwii charakteryzuje się jednym z najwyższych stężeń zawartości kwasów Omega 3. Kwasy Omega mają szczególnie dobroczynny wpływ na skórę suchą i nadwrażliwą jak również delikatną skórę niemowląt i małych dzieci.

Podsumowując, badania potwierdzają następujący wpływ wyciągu z szałwii na skórę i włosy:

  • zwiększanie żywotności komórek naskórka,
  • ochrona przed promieniowaniem UV oraz uszkodzeniami skóry spowodowanymi promieniowaniem,
  • redukcja nadprodukcji sebum,
  • właściwości antyoksydacyjne – przeciwdziałanie procesom starzenia się skóry.

Szałwia muszkatołowa może występować w składach kosmetyków pod nazwą Salvia Sclarea (Clary) Seed Oil. Bogate w wyciąg z szałwii muszkatołowej są kosmetyki marki Absolute Organic – oparte na ekstraktach z roślin z czystych obszarów m.in. z wysokich rejonów Alp Szwajcarskich.