Home » Naturalne składniki » Puder bambusowy (Bambusa arundinacea stem extract)

Proszek bambusowy pozyskiwany jest w wyniku przetworzenia łodygi bambusa trzcinowatego (Bambusa arundinacea), który porasta zbocza lasów tropikalnych na ternie Chin, Indochin, Indii i Japonii. Rdzeń łodygi w wyniku obróbki przybiera formę delikatnego i bardzo drobnego pyłku. Pył ten, choć niepozorny, wysoko ceniony jest w kosmetyce – przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość krzemionki (ponad 90%).

Krzem to pierwiastek niezbędny do zachowania dobrego stanu zdrowia – jak w przypadku większości substancji mineralnych doskonale sprawdza się przy zastosowaniu wewnętrznym i zewnętrznym. Odpowiednia ilość krzemu w diecie jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu kostnego, syntezy kolagenu oraz dobrego stanu włosów i paznokci. Krzem ma też zbawienny wpływ dla naszej urody dostarczany z zewnątrz – wraz z innymi substancjami przeznaczonymi do pielęgnacji skóry.

Dzięki swoim absorpcyjnym właściwościom puder bambusowy wiąże nadmiar sebum, oczyszczając ujścia gruczołów – działa przeciwtrądzikowo. Ma także właściwości przeciwzapalne – od lat wykorzystywany jest do leczenia trądziku różowatego, grzybic, stanów zapalnych skóry, kruchości paznokci. Proszek bambusowy zmiękcza skórę i nadaje jej jedwabistość. Może być wykorzystany jako samodzielny puder do matowienia twarzy oraz jako dodatek do mineralnych pudrów kolorowych. Pył z łodygi bambusa jest także dodatkiem do kremów dedykowanych zwłaszcza do cery tłustej i mieszanej oraz dezodorantów ze względu na swoje właściwości absorpcyjne.

Wśród kosmetyków naturalnych pył z bambusa odnajdziemy w serii produktów francuskiej marki Born to Bio. Na bazie aloesu i bambusa francuski producent stworzył linię produktów obejmujących: tonik, mleczko do demakijażu, bogate w krzem kremy do różnych typów cery, żele pod prysznic, mleczko do ciała oraz dezodoranty z olejkami eterycznymi w różnych zapachach. Born to Bio Aloes & Bambus – duet wart wypróbowania.