Home » Naturalne składniki » Lawenda lekarska – składnik kosmetyków

Lawenda należy do roślin z rodziny jasnotowatych, do której należą również inne aromatyczne zioła takie jak mięta, czy oregano.  Lawenda jest rośliną kwitnącą. Kwiaty zebrane są w kłosy barwy niebieskiej czy fioletowo niebieskiej zawierają do 3% aromatycznego olejku zapewniając lawendzie bardzo intensywny i przyjemny zapach.

Słowo „lawenda” pochodzi od łacińskiego czasownika „lavare”- myć, prać, czyścić a roślina znana była już Rzymianom którzy używali jej do kąpieli i prania. Ojczyzną lawendy są rejony Morza Śródziemnego gdzie występuje w stanie naturalnym na wapiennych, suchych wzgórzach. Roślina ta jest także uprawiana, głównie na południu Francji – w Prowansji oraz na chorwackiej wyspie Hvar oraz w innych rejonach świata; w Południowej i Północnej Ameryce, Brazylii, Argentynie czy Australii.

Wyróżnić można trzy podstawowe gatunki lawendy rosnącej w warunkach naturalnych:

  • Lavendula angustifolia – lawenda wąskolistna nazywana prawdziwą lub lekarską (Lavender). Rośnie na terenach położonych powyżej 800 m n.p.m. i dostarcza najszlachetniejszego olejku poszukiwanego do produkcji perfum. Jednak by uzyskać jeden litr esencji potrzeba aż stu trzydziestu kilogramów kwiatów. W Polsce uprawiany jest głównie ten gatunek lawendy ze względu na jego wysoką odporność na mrozy.
  • Lavendula latifolia – lawenda szerokolistna.
  • Lavendula hybryda określana jako Lavandin o wyraźnie większej zawartości olejku. Gatunek ten powstał przez przenoszenie pyłków przez pszczoły Formy hybrydowe dla celów produkcyjnych pozyskuje się metodą klonowania. Pierwszym udanym klonem hodowlanym był Lavandin abriale uzyskany przez prof. Abriale już w roku 1930. Prowadzone intensywnie prace hodowlane przez prof. Grosso doprowadziły do uzyskania bardzo zdrowego klonu Lavandin Grosso dającego 3 krotnie większy plon ale znacznie gorszego olejku. Do wyprodukowania jednego litra olejku wystarczy czterdzieści kilogramów kwiatów. Znajduje on obecnie masowe zastosowanie do aromatyzowania, szamponów, mydeł i środków czystości. Dziewięćdziesiąt procent olejków uzyskiwanych we Francji jest z tej odmiany.

W jaki sposób wykorzystujemy dzisiaj tą szlachetną, aromatyczną roślinę o silnych właściwościach antyseptycznych i odświeżających?

Lawenda przede wszystkim znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej – jest skutecznym ziołem polecanym w stanach napięcia nerwowego oraz na fizyczne objawy spowodowane stresem; bóle głowy, migrenę i bezsenność, zmniejsza kołatanie serca, łagodzi depresje. Wprowadza nasze ciało i umysł w stan relaksu i odprężenia. Doskonale dezynfekuje, udrażnia drogi oddechowe, poprawia krążenie, zmniejsza bóle mięśniowo-stawowe. Napar z jej kwiatów likwiduje problemy trawienne.

Drugim szerokim zastosowaniem jest jej miejsce w kosmetyce – wykorzystuje się tutaj głownie olejek eteryczny lawendy, który służy do kąpieli, masaży oraz do aromatyzowania naturalnie wytworzonych kremów, mydeł i balsamów. Olejek z lawendy przyspiesza regenerację naskórka i ma działanie antyseptyczne, jest polecany do każdego rodzaju skóry, a szczególnie do skóry zniszczonej.

Lawenda znajduje również zastosowanie w kuchni. Chcąc uzyskać z niej przyprawę zbiera się młode liście na początku maja i suszy w cieniu. Cechuje je gorzki, ostry zapach i silny aromatyczny smak. Szczególnie doceniana jest w kuchniach francuskiej, hiszpańskiej i włoskiej. Wchodzi w skład sławnych ziół prowansalskich. Jest niezwykłym dodatkiem do dań rybnych, baraniny i dziczyzny, sałatek a nawet do ciast i deserów.

Tutaj znajdziesz kosmetyki naturalne z cennym olejkiem lawendowym.